vineri, 4 februarie 2011

Inteligenta si sentimentele

Inteligenta este de mai multe feluri, unul din ele fiind cel emotional. Cat de inteligent(a) emotional te crezi? Acest tip de inteligenta are cateva caracteristice proprii. Mai exact 5. Au numele foarte descriptive, dar le mai adaug cate un fel de mica descriere, in caz ca un intelegi exact ce se intelege prin fiecare.

1.      Autocunoasterea. Inseamna sa te cunosti. Nu numai limitele, desprea care vorbeam aici aici.Inseamna sa sti la ce esti bun, la ce nu, ce defecte ai, si la ce excelezi, sa sti la ce iti permiti sa avansezi si sa iti mearga bine. Iti vei da seama ca ai aceastea característica atunci cand gandesti inainte sa vorbesti, si mai ales, sa iti iei responsabilitatea pentru actele tale.
2.      Autocontrol emotional. Cati ne putem reprima sentimentele?Nu ma refer sa un ai sentimente, ci la a le ascunde. Toate, un doar unele. Sa iti mentii emotiile in frau cand vorbesti in fata a unei multimi, sa nu plangi in fata fostului, sau sa nu razi necontrolat intr-un loc public. O persoana ce stie a controla aceasta abilitatea, va fi mult mai flexibila si mai deschisa schimbarilor.
3.      Automotivatie. De cate ori un s-a intamplat, cand eran mici sa luam  nota mica, si ne descurajam? De cate ori am zis: “eu un pot sa fac asta?” . Nu e adevarat. Trebuie sa invatam sa ne impingem singuri. Sa mergem pe idea un sut in fund, un pas inainte.Multi dintre noi inca un am ajuns la punctul de familie, copii, datorii, salarii, si lista continua. Cu toate ca si problemele nastre, pentru varsta nostra, sunt normale, sunt cele mai mari. Dar trebuie san e automotivam si sa credem in noi. Cred ca asta merge mana-n mana cu “Daca tu un te iubesti, cum vrei sa o faca cei din jur?” . Daca tu un crezi in tine, cum vrei sa creada altii?Macar da impresia ca o faci
4.      Recunoasterea emotiilor celorlalti. Sau Empatia. Mai mult decat o abilitate, cred ca este mai mult un talent. De a te pune in locul celor de langa tine. Cand reusesti sa o faci, macar putin, il vei intelege mai bine pe cel de langa tine, si il vei putea sfatui, si poti, in acel moment, sa un mai ai prejudicii(sper ca asta e cuvantul in romana). Sa treci peste diferente, si sa inveti sa pui in aplicatie un cuvant, in percepria mea, destul de mare: “Toleranta”.
5.      Controlul relatiilor.Nu cele amoroase. Relatiile intersociale. Inca un talent, care te poate ajuta mult in viata. Invata sa fi influient, sa iti spui punctul de vedere fara sa jignesti, sa creezi un ambient placut in jurul tau, invata sa lucrezi in echipa si vei avea langa tine oameni care vor sti sa te aprecieze.
Ce crezi, esti inteligent(a)?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © Poate vreau, poate nu. Template created by Volverene from Templates Block
WP by WP Themes Master | Price of Silver